Waarom is wandelen gezond?

We wandelen steeds vaker. Vroeger was het de hobby van oudere mensen die tijd over hadden omdat ze niet meer hoefden te werken. Heden ten dage trekken ook steeds vaker dertigers de wandelschoenen aan.

Wanneer je alle wandelingen per jaar bij elkaar optelt in Nederland kom je uit op 481 miljoen wandelingen van meer dan een uur. Dat zegt de ANWB. Wandelen is daardoor de aller-populairste vrijetijdsbesteding in Nederland. Veel populairder dan het maken van fietstochten of winkelen.

En er wordt steeds vaker gelopen. Het beeld dat wandelen saai is en alleen voor gepensioneerden lijkt daarmee te verdwijnen. Het is in grote steden zelfs al zo dat er meer foodwalks en stadwandelingen gehouden worden.

Wandelcoach

Een andere trend is de wandelcoach. Wanneer je wandelt met een coach of therapeut kom je soms tot betere inzichten. Buitenlucht en beweging geeft immers meer lucht in je hoofd en meer ruimte voor goede gesprekken.

Pelgrimstochten

Ook lopen we steeds vaker pelgrimstochten. De bekendste pelgrimstocht is de tocht naar Santiago de Compostella. Maar we bedenken ook steeds vaker alternatieve pelgrimstochten zoals wandelen door Nepal of Noorwegen. Sommigen omdat ze dat spannend vinden. Anderen omdat ze liever niet al te veel andere wandelaars tegen willen komen.

Gezond

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat wandelen beter voor je is dan intensief sporten. Een Amerikaans onderzoek beweert dat het zelfs beter is voor je hart, bloeddruk en cholesterol dan bijvoorbeeld hardlopen. Ook kan wandelen diabetesklachten verminderen en je verbrandt sneller vet. Ook maakt het je longen sterk en botten stevig. Genoeg dingen om eens een blokje om te gaan toch?

Anti-depressiva

Uit andere onderzoeken blijkt ook dat wandelen goed werkt als anti-depressivum. Negatieve piekermomenten zouden verdwijnen. Dit komt door de bloedtoevoer naar je prefrontale cortex. Dit deel ligt direct achter het voorhoofd en is verantwoordelijk voor cognitieve, emotionele en motivationele processen zoals plannen en impulshandelingen.

Bron: Gezondheidenco. Auteur: Carina Twerda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close